Ampliació de 3 a 5 anys la pròrroga obligatòria dels contractes de lloguer

Les noves mesures aprovades pel Consell de Ministres en matèria d’habitatge i lloguer, ha entrat en vigor.I és que a partir d’avui tots els contractes de lloguer que es signin han d’assumir els canvis introduïts per aquesta norma, ampliant de 3 a 5 anys la pròrroga obligatòria dels contractes de lloguer.

En el cas que l’arrendador sigui una persona jurídica (empresa -com una immobiliària- o una societat mercantil) la pròrroga obligatòria serà de set anys, amb una pròrroga tàcita de tres. És a dir, augmenta el termini legal mínim en el qual l’inquilí pot romandre en l’habitatge arrendat.
D’altra banda, s’estableix per llei que les despeses de gestió immobiliària i de formalització del contracte siguin a càrrec de l’arrendador, quan aquest sigui persona jurídica, exceptuant aquells serveis que hagin estat contractats per iniciativa directa de l’arrendatari. En l’actualitat, els qui acudeixen a una agència immobiliària per a trobar un pis en lloguer han d’abonar a la mateixa una mensualitat, la qual cosa encareix sensiblement la factura inicial per a poder accedir a un habitatge en lloguer.

No obstant això, l’arrendador podria exigir una garantia addicional a l’inquilí d’un màxim de dues mensualitats, de tal forma que si es lloga un pis de 800 euros, l’arrendatari podria desemborsar un màxim de 2.400 euros (dos de fiança i el mes en curs). Els propietaris amb habitatges de més de 300 metres o en els quals la renda sigui de més de 4.000 euros al mes i l’arrendament correspongui a la totalitat de l’habitatge, queden al marge d’aquesta llei.

Un altre dels punts claus és com van a poder els arrendadors actualitzar les rendes als seus arrendataris. La revisió únicament es podrà realitzar de manera anual, en els termes pactats per les parts. A falta de pacte exprés, no s’aplicarà revisió de rendes en els contractes.

Així mateix, es facilita l’adopció d’acords entre el propietari i l’inquilí per a la renovació o millora de l’habitatge en el transcurs d’un mateix contracte, sense esperar, com fins ara, al fet que finalitzi.

 Què et semblen aquestes noves mesures?

¿Quieres escribirnos?

Puede que te gusten estos también