Aerotèrmia a la llar: què és i com sol·licitar ajudes per instal·lar-la

Encara que el més habitual que solem veure als habitatges que utilitzen alternatives sostenibles per disminuir el consum d’energia sol ser els panells solars, l’aerotèrmia s’està convertint en una altra de les formes més utilitzades com a font de calefacció i aigua calenta.

A Finques Ollé t’expliquem en què consisteix l’aerotèrmia i com es poden sol·licitar ajudes per poder incloure-la a casa teva.

El sistema d’aerotèrmia és una bomba de calor que permet refrigerar a l’estiu i escalfar a l’hivern. Funciona extraient l’energia ambiental de la temperatura de l’aire mitjançant un cicle termodinàmic i evita emissions locals de CO2, a més que és compatible amb altres energies alternatives com ara la solar.

Un dels desavantatges principals és el seu procés d’instal·lació, ja que es realitza a través del terra radiant, cosa que pot incrementar el cost de la instal·lació encara que també hi ha la possibilitat de combinar un sistema d’aerotèrmia amb l’ús de radiadors convencionals, en aquest cas, només caldria canviar la caldera i mantenir el circuit habitual de l’aigua que hi hagi a l’habitatge.

El sistema d’aerotèrmia val per a qualsevol tipus d’edifici i encara que al principi suposa una inversió important, s’aconsegueix amortitzar ràpidament, ja que amb un mateix sistema es redueix el consum de calefacció, aire condicionat i aigua calenta.

Actualment, gràcies als fons de recuperació Next Generation hi ha la possibilitat de sol·licitar subvencions nacionals per instal·lar aquests sistemes regulats mitjançant el Reial decret 477/2021.

La subvenció es divideix en dos trams: un ajut base per al sector residencial, amb un import de fins a uns 3.000€ de subvenció, que suposa entre el 20% i el 50% del preu de la instal·lació. I una ajuda addicional: una per a aquells que mantinguin els radiadors habituals i una altra per als que canviïn el circuit per terra radiant o radiadors de baixa temperatura.

En qualsevol cas, convé informar-se de quins són els requisits per sol·licitar l’ajuda i tenir en compte que les peticions s’atenen per ordre d’arribada, per la qual cosa és recomanable descarregar-se el formulari de la sol·licitud inclòs a l’apartat II del Reial decret i preparar-lo la documentació necessària.