Com i on consultar el certificat energètic d’un habitatge

Des de principis d’any hi ha un portal que promou el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) on es pot consultar la certificació energètica de qualsevol immoble residencial o terciari del nostre país.

A Finques Ollé us expliquem com i on es pot consultar el certificat energètic d’un habitatge.

Des de mitjans de l’any passat MITECO va llançar un geoportal anomenat ‘Edificis Eficients’ on s’incloïa informació amb els certificats energètics d’edificis i immobles, tant residencials com terciaris, incloent-hi una versió pilot només a Castella i Lleó però després de l’èxit d’aquesta prova, el portal ja inclou dades d’onze comunitats autònomes: Aragó, Astúries, Castella la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Extremadura, Galícia, La Rioja, Madrid, Múrcia i el País Basc, mentre que la Comunitat Valenciana i Andalusia, així com la resta de comunitats acabaran d’incorporar les dades durant el 2023.

L’objectiu d’aquesta plataforma és promoure actuacions en eficiència energètica als immobles, així com ampliar i millorar la informació respecte a compravenda i lloguer.

Quan es consulta el portal apareix informació sobre el certificat energètic indicant si està caducat o una data estimada en cas que no en tingui, a més d’incloure una fotografia de l’immoble i enllaços web pel que fa a la certificació energètica d’edificis a la comunitat autònoma i els ajuts a la rehabilitació energètica, a més d’alguns consells per disminuir el consum d’energia i les emissions de CO2.

Aquesta informació no només afavoreix la compravenda i el lloguer d’habitatges sinó que serveix per a les firmes constructores, instal·ladores de serveis de manteniment o serveis financers, així com estudis d’arquitectura.

Cada comunitat autònoma s’ha d’ocupar de registrar i demanar aquesta informació relativa als certificats d’eficiència energètica dels edificis, ja que han d’estar recopilades en un registre centralitzat que ja està desenvolupat i gestionat pel MITECO, d’acord amb el Reial decret 390/2021 de l’1 de juny.