Coneixes l’origen de l’estil mediterrani?

Si existeix un estil que s’ha reinterpretat per decoradors i dissenyadors d’interiors a la vegada que es renova conforme passen els anys, és l’estil mediterrani. Actualment s’utilitza el terme estil mediterrani en moltes ocasions, per a referir-se a cases amb sostres plans, així que comencem per aquí el nostre viatge i l’explicació de les pautes més acusades d’aquesta estètica de platja.

Els sostres plans de les cases mediterrànies les trobarem en les costes més seques i àrides. La idea d’evitar els sostres inclinats era la de crear sistemes d’acumulació d’aigua de pluges, que després s’utilitzava a l’interior dels habitatges. D’aquí aquests volums geomètrics que tant s’assemblen a les versions d’edificis del modernisme.

Ja que parlem de volumetria, hem de tocar un altre punt important de l’estil mediterrani en l’arquitectura. Les cases mediterrànies creixien orgànicament. Es començava amb estructures bastant petites i a mesura que creixia la família, es construïa un nou volum cúbic o en forma de prisma. Al mateix temps es tractava de dissenys que no eren massa disruptius o que cridaven l’atenció sobre si, sinó que més aviat es mimetitzaven amb el paisatge costaner.

Les parets de les cases d’estil mediterrani en general eren blanques i bastant simplificades, sense adorns encara que amb certes irregularitats pròpies de l’ús de la calç. Les finestres de les cases més antigues són petites ja que no existien vidres. Amb tot, la materialitat de les edificacions d’estil mediterrani es basa en el que es pot trobar en la naturalesa.

Decoració mediterrània per a cases

Les cases d’estil mediterrani es caracteritzen per l’ús de volums geomètrics, tant en la façana com en els interiors, però sempre suavitzats per materials naturals que exhibeixen la seva bellesa sense tants tractaments, com la fusta i les seves vetes o la pedra. Per a aconseguir una decoració amb estil mediterrani modern, hem de pensar en mobles baixos i còmodes.

Una paleta en diferents tonalitats de blanc amb tons terra i a vegades, amb tocs de blau, groc o verd, tots colors que trobem en el mar, el sol, la sorra i la vegetació.
Les cases mediterrànies modernes tenen grans finestrals, que permeten gaudir de les vistes. Elements orgànics com a vímet, fusta i adorns fets amb branques, pedres o altres objectes naturals són imprescindibles.