Consells perquè els nens participin en les tasques de casa

Roba tirada per terra, llums enceses, tovalloles mullades, cuines que semblen un camp de guerra… I és que viure amb un nen o adolescent desordenat pot ser un autèntic desastre. Vols saber com pots involucrar als teus fills en posar ordre a la llar? A Finques Ollé t’ho expliquem:

 

Tasques per a nens en edat preescolar (3 a 6 anys)
Tasques simples que s’impliquin ells mateixos. Per exemple: recollir joguines cada dia, recollir habitació, portar els plats a l’aigüera. Un gràfic amb adhesius els ajudarà a recordar les seves tasques. En general, per als nens preescolars la capacitat lectora no és completa pel que els adhesius són un bon recordatori per a ells.


Tasques per a nens en edat escolar (6 a 12 anys)
Quan comencen l’escola la responsabilitat en les tasques també hauria d’augmentar. Les tasques han de continuar estant relacionades amb ells mateixos. Com les tasques es tornen més complexes és important ensenyar el pas a pas de com fer cada tasca. Per exemple, si s’espera que un nen reculli la roba i la motxilla quan vingui del col·legi, assegura’t d’ensenyar-li on ha de posar la roba i la motxilla. Elogia els esforços i animar a continuar practicant. No esperis la perfecció.


Tasques per als pre-adolescents(12 a 14 anys)

En aquesta etapa la capacitat per a completar tasques complexes augmenta. Comença a donar-li tasques com escombrar el sòl, treure les escombraries i fins i tot netejar el cotxe.

Als pre-adolescents sovint els motiva el material, l’electrònica i la roba. Així que assegura’t de posar en pràctica un sistema de recompenses perquè completin les seves tasques.


Tasques per a adolescents (14 a 18 anys)

Els adolescents han de rebre tasques que els ajudin a preparar-se per al món real. Pensa en quines habilitats necessitarà en la seva vida com a adult.

Per exemple, necessita ser capaç de cuinar, rentar-se la roba, netejar el bany. Si creus que encara no compta amb aquestes habilitats és un bon moment per a ensenyar-les  ara.

Introduir als nens en les tasques de la llar els ensenya a ser responsables. A més, compartir les tasques de la llar fa que hi hagi menys estrès en la família.