En què consisteix la tokenització d’habitatges?

La tecnologia avança a passos de gegant i existeixen nombrosos termes nous en l’economia digital que es recolzen en la tecnologia blockchain on ja existeixen les anomenades monedes virtuals o bitcoin i altres unitats de valor que es basen en criptografia anomenada tokens, que és el terme anglès per a designar les fitxes, per exemple, que es poden utilitzar a les màquines recreatives.

Això significa que els bitcoins són tokens, però aquests últims no han de ser només criptomonedes sinó que poden utilitzar-se de diferents maneres, com per exemple: per atorgar drets, per cedir dades o per pagar treballs, entre moltes altres utilitats, per això avui dia es pot parlar de la tokenització immobiliària.

A Finques Ollé us expliquem en què consisteix la tokenització d’habitatges.

Al sector immobiliari el token podria determinar les plusvàlues que generi un immoble o els seus drets d’explotació, però per poder realitzar operacions de compravenda a través dels tokens, cal obrir un wallet o cartera, que seria una cosa semblant a una representació d’un compte bancari on es poden emmagatzemar criptomonedes i tokens.

Per poder realitzar una operació amb els tokens s’hauria de disposar d’un wallet on es demanaria una autorització prèvia per poder fer les transaccions. En el cas de vendre, es localitza el token determinat al wallet se selecciona i es triaria un canvi de divisa per tenir una quantitat determinada per cadascun dels tokens que s’hagin venut.

En el cas concret de la venda d’un habitatge, vendre amb tokens vol dir dividir l’immoble en participacions digitals, és a dir, tokenitzar un actiu perquè sigui molt més accessible i transferible.

Encara que actualment ja hi ha propietaris que estan disposats a acceptar tokens a l’hora de vendre els seus immobles, aquesta operació no està exempta de riscos, ja que a més dels riscos intrínsecs a qualsevol operació immobiliària, cal afegir que l’immoble podria perdre valor i que actualment, no hi ha garanties bancàries ni de cap altra manera respecte als tokens immobiliaris.