Horts urbans: definició i característiques

Des de fa uns anys, la necessitat de buscar formes sostenibles d’aconseguir un autoconsum amb la implementació d’agricultura urbana i periurbana, està contribuint a un canvi en el paisatge de les ciutats gràcies a l’aparició de petites explotacions per cultivar diferents aliments, ja sigui a terra o terrasses dels edificis, amb la implantació dels horts urbans.

A Finques Ollé t’expliquem en què consisteixen aquests horts urbans i quines en són les característiques principals.

Un hort urbà, per tant, són aquells espais que es destinen al cultiu de verdures, plantes aromàtiques, hortalisses, fruites, etc., a escala domèstica i que poden estar a l’aire lliure o a l’interior.

No obstant això, aquesta idea de l’hort urbà no és nova, ja que els primers horts urbans van aparèixer a la Revolució Industrial i posteriorment es van popularitzar durant la Primera i la Segona Guerra Mundial quan van estar promoguts per països com Anglaterra o Amèrica del Nord per poder garantir el subministrament d’aliments per a les poblacions sense haver de dependre de les importacions.

Els horts urbans tenen nombrosos beneficis i avantatges entre els quals es troben:

➢ Millorar la salut gràcies a la creació d’hàbits alimentaris més saludables.

➢ Estalvi econòmic, ja que és més barat produir les nostres pròpies hortalisses que comprar-les al mercat.

➢ És una manera d’incrementar zones verdes a les ciutats.

➢ L’hort urbà permet reduir la petjada de carboni, ja que no cal transport per consumir aquest tipus de productes.

➢ Trobar una satisfacció més gran pel fet de consumir els nostres propis cultius.

En el cas de voler instal·lar un hort urbà a zones comunitàries, com poden ser zones enjardinades o terrats, és molt important tenir en compte alguns requisits entre els que s’inclouen:

➢ El permís i l’aprovació per part de la comunitat de propietaris per unanimitat.

➢ Realitzar un informe tècnic per estudiar les càrregues i analitzar el pes per metre quadrat que podrà suportar la coberta per garantir que no s’afecti la seguretat de l’edifici.

➢ Determinar el finançament i el reglament per a la regulació del funcionament i el manteniment de l’hort entre els diferents veïns.

A més, els horts urbans són una manera sostenible i saludable de millorar la convivència entre els veïns.